Ko gero kiekvienas mažiausiai kartą gyvenime esame susidūrę su problema kaip numesti svorio arba kaip priaugti raumenų? Atrodo, jau visi būdai girdėti, visi produktai išbandyti ir viskas atsibodę. Tačiau laikas išbandyti kai ką naujo ir labai paprasto. Džiovinti svirpliai – ne tik labai skanus ir sveikas užkandis. Džiovinti svirpliai kartu yra ir produktas padedantis kontroliuoti jūsų kūno svorį!
Džiovinti svirpliai yra puikus baltymų šaltinis, kuris gali padėti numesti svorio, padidinti jėgą ir raumenų masę. Džiovintuose svirpliuose yra net iki 65% aukštos kokybės baltymų. Baltymų kokybė nusakoma įvertinant ne tik jų kiekį produkte, bet ir baltymuose esančių aminorūgščių kiekį ir įvairovę bei vertinant baltymų virškinamumą.
Džiovintuose svirpliuose yra daugiau baltymų nei pupose, lęšiuose, sojos pupelėse, vištienoje, kiaušiniuose ar net jautienoje.
Baltymai yra sudaryti iš 20 skirtingų pakeičiamųjų ir nepakeičiamųjų aminorūgščių. 8 nepakeičiamosios aminorūgštys nėra sintetinamos žmogaus organizme ir privalo būti gaunamos iš vartojamų maisto produktų. Džiovintuose svirpliuose yra visos nepakeičiamosios aminorūgštys, taip būtinos baltymų sintezei.
Baltymų virškinamumas priklauso nuo to, kiek juose esančių aminorūgščių gali absorbuoti jūsų kūnas. Valgomų vabzdžių baltymų virškinamumas svyruoja nuo 54 iki 98%. Taigi jie virškinami taip pat gerai kaip kiaušinių ar jautienos baltymai ir daug geriau nei daugelis augalinių baltymų.
Taigi, kaip susidoroti su tais papildomais kilogramais?
Tyrimai rodo, kad daug baltymų turinti dieta, padeda numesti svorio, padidinti raumenų masę ir jėgą. Tam rekomenduojama užtikrinti 2,2g kokybiškų baltymų 1kg kūno svorio per dieną (234g džiovintų svirplių miltų). Žinoma, vien baltyminis maistas nepadarys viso darbo už jus. Teks įdėti ir daug pastangų treniruojantis. Tačiau, kaip žinia – teisinga mityba sveiko kūno pagrindas.
Toks daug baltymų turintis maistas, kaip džiovinti svirpliai, ne tik padeda palaikyti raumenų masę ir ją auginti, bet taip pat gali padėti kontroliuoti kūno svorį.
Daug baltymų turintys svirpliai gali sumažinti alkio jausmą, o kartu ir padėti numesti svorio. Tyrimai rodo, jog valgant daug baltymų turintį maistą, jo reikia mažiau, kad pasijaustume sotūs. Baltymai sumažina alkio hormono grelino kiekį ir padidina sotumo hormono leptino kiekį. Šis derinys leidžia jaustis sotiems, suvalgius mažesnį kiekį maisto.
Daugelis žmonių apie 15% suvartojamų kalorijų kiekio gauna iš baltymų ir tai yra pakankama. Tačiau, jei jūsų tikslas yra numesti svorio arba padidinti raumenų masę – jums derėtų gauti 25-30% suvartojamų kalorijų kiekio iš baltymų. Taigi ruošiant maistą, visuomet pravartu ieškoti būdų, kaip padidinti suvartojamų baltymų kiekį. Iš tiesų, tai padaryti labai paprasta – paskaninkite maistą džiovintais svirpliais. Barstykite juos ant salotų, rinkitės duoneles su svirplių miltais vietoj įprastos duonos, į blynelių tešlą įmaišykite svirplių miltų.
Didesnis suvartojamų baltymų kiekis ne tik efektyviau suteikia mums sotumo jausmą, bet ir leidžia lengviau kontroliuoti norą užkandžiauti. Kai kūnas mums siunčia signalą apie norą užkandžiauti, dažniausiai tai tėra mūsų pačių noras save „apdovanoti“. Tokius norus tikrai nelengva kontroliuoti ir jiems atsispirti, tad geriausia būtų išvengti tokių norų atsiradimo. Tyrimai rodo, kad tam puikiai gali padėti didesnis suvartojamų baltymų kiekis.
Ruošdami sau rytinį kokteilį, papildykite jį keletu šaukštų svirplių miltų ir visą dieną pamirškite nevaldomus norus užkandžiauti.
Valgymo metu organizmas naudoja energiją valgomam maistui virškinti todėl medžiagų apykaita trumpam padidėja. Tai apibūdinama kaip terminis maisto poveikis. Didžiausiu terminiu poveikiu pasižymi baltymai – jiems suvirškinti sunaudojama daugiausiai organizmo energijos.
Tad kuo daugiau baltymų valgome, tuo daugiau sudeginame kalorijų jiems suvirškinti.
Norint suvartoti didesnį baltymų kiekį, bet kartu nepadidinti riebalų ir angliavandenių kiekio, išbandykite džiovintus svirplius.
Taigi, norint perimti kūno svorio kontrolę į savo rankas, visai nereikia iš esmės pakeisti gyvenimo būdo ir atsisakyti skanaus bei džiuginančio maisto. Pakanka į mitybą įtraukti sveikų, vertingos maistinės vertės, o svarbiausia, daug baltymų turinčių produktų.