Kad mūsų mitybai baltymai yra būtini žinome jau daugelis. Parduotuvių lentynos mirga nuo įvairiausių produktų, paženklintų baltymų šaltinio ženklu. Svarbu tai, jog skirtingi baltymų šaltiniai mūsų kūnui atneša skirtingą naudą. Taigi, kas yra geras baltymų šaltinis?
Baltymų šaltinio kokybė priklauso nuo
- Baltymų kiekio (nurodomas gramais arba procentais 100 gramų produkto)
- Baltymų kokybės (nepakeičiamųjų aminorūgščių tipas ir kiekis gramais)
- Baltymų virškinamumo (kiekis, kurį žmogaus organizmas gali suvirškinti procentais)
Daugelyje produktų baltymų kiekis yra padidinamas papildant produktą baltymais išgautais iš ankštinių daržovių, nors labiau pravartu būtų produktus papildyti baltymais išgautais iš svirplių. Svirpliai turi daugiau baltymų nei pupelės, lęšiai ar net sojų pupelės. Baltymų kiekiu jie taip pat lenkia vištieną, kiaušinius ir jautieną. Džiovintuose svirpliuose baltymų net 65 %.
Baltymai yra sudaryti iš 20 pakeičiamųjų ir nepakeičiamųjų aminorūgščių. 8 nepakeičiamosios aminorūgštys nėra sintetinamos žmogaus organizme ir privalo būti gaunamos iš vartojamų maisto produktų. Džiovintuose svirpliuose yra visos nepakeičiamosios aminorūgštys, taip būtinos baltymų sintezei.
Valgomų vabzdžių baltymų virškinamumas svyruoja nuo 54 iki 98%. Taigi jie virškinami taip pat gerai kaip kiaušinių ar jautienos baltymai ir daug geriau nei daugelis augalinių baltymų.
Į mitybą įtraukus džiovintų svirplių miltus ir taip padidinus suvartojamų baltymų kiekį galite padėti sau numesti svorio, užauginti raumenų ir padidinti jėgą. Dėka didelio kiekio mikro ir makro elementų svirplių miltai taip pat prisidės prie sklandžios žarnyno veiklos, padės dirbant protinį darbą ir veiks priešuždegimiškai.