Svirpliai yra tvarus, skanus ir vis labiau prieinamas maistas nei bet kada! 2 milijardai žmonių visame pasaulyje jau valgo vabzdžius. Valgomieji vabzdžiai yra alternatyvus baltymų šaltinis. Vabzdžių vartojimas jums gali atrodyti naujas dalykas, tačiau tai yra didelė mitybos dalis Azijoje, Afrikoje, Pietų ir Centrinėje Amerikoje. O pabandę nustebsite, kaip skanu!

Taigi, KODĖL turėtumėte apsvarstyti galimybę į savo patiekalus įtraukti keletą skanių svirplių?

1. Jie skanūs.

TAIP! Tikėkite ar ne, svirplių skonis yra GERAS. Tinkamai pateikus, galite net nežinoti, kad valgote vabzdžius. Tiesą sakant, jie net suteikia išskirtinę tekstūrą ir skonį. Dažniausiai skonis apibūdinamas kaip švelnus riešutinis, primenantis saulėgrąžas ar chalvą. Jei neįsivaizduojate, kaip įtraukti džiovintus svirplius į savo mitybą, čia rasite idėjų kaip tai padaryti itin lengvai.

2. Tai nebūtų pirmas kartas, kai valgote vabzdžius.

Netikėta, ar ne? Tai visiška tiesa. Tačiau Jūs tai darote visiškai to nežinodami. Ištirta, jog visi kasmet suvalgome daugiau nei 453 g vabzdžių. Jums gali kilti klausimas, kaip? Vabzdžių dalys yra pasislėpusios jūsų valgomuose maisto produktuose! Vabzdžių fragmentai dažniausiai būna šokolade, cinamone, datulėse, kavos pupelėse, bulvių traškučiuose, žemės riešutų svieste, brokoliuose, konservuotuose pomidoruose, figų pastoje, konservuotose vaisių sultyse ir kt.
Be to, daugybė vabzdžių dalių slepiasi šviežiose daržovėse ir vaisiuose. Taigi, ypač jei esate vegetaras/veganas, tikriausiai suvalgote daugybę vabzdžių, to net nežinodamas.

3. Juose daugybė baltymų.

Baltymai yra organiniai junginiai, sudaryti iš aminorūgščių. Jie yra labai svarbi ir didelė mitybos dalis. Ar žinojote, kad svirpliuose yra iki 65% baltymų? Be to, jie yra pilnavertis baltymų šaltinis, kuriame yra visų būtinų amino rūgščių! Be to, juose taip pat yra daug kitų būtinų vitaminų ir mineralų, tokių kaip kalcis, geležis ir vitaminas B12!

4. Svirpliai yra tvarus maistas.

Pripažinkime, kad gyvulininkystė kelia didelį nerimą dėl savo netvarumo. Gyvūnams reikia daug energijos, žemės, maisto, vandens ir kitų išteklių. Šiuo aspektu vabzdžių auginimas yra ženkliai pranašesnis. Pavyzdžiui, svirplius nesudėtinga auginti dideliais kiekiais visai nenaikinant kitų ekosistemų.

Vabzdžių auginimo metu išskiriama maždaug šimtą kartų mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei mėsinių galvijų ar kiaulių auginimo metu. Tai gali sulėtinti visuotinį atšilimą, o taip pat sutaupyti daug žemės ploto ir vandens!

5. Svirpliai yra SVEIKAS maistas.

Svirpliuose ne tik daug baltymų, bet ir daug kitų vertingų medžiagų. Į mitybą įtraukus džiovintus svirplius:

  • patenkinamas energijos ir baltymų poreikis
  • patenkinamas visų aminorūgščių poreikis
  • gaunama daug mononesočiųjų ir (arba) polinesočiųjų riebalų rūgščių
  • gaunama mikroelementų, tokių kaip varis, geležis, magnis, manganas, fosforas, selenas, cinkas, riboflavinas, pantoteno rūgštis, biotinas
  • užtikrinate pakankamą kiekį būtino vitamino B12!

Nesvarbu, ar esate veganas, ar ne. Net jei valgote mėsą, šio vitamino gali trūkti. Trūkstant vitamino B12 galite pastebėti išblyškusią odą, jausti silpnumą, nuovargį, nuotaikos svyravimus, dusulį. Norite to išvengti? Pabandykite į mėgstamus patiekalus papildomai įdėti svirplių miltų. Vienas džiovintų svirplių miltų šaukštas suteiks pakankamai vitamino B12 visai dienai!

dziovinti svirpliai

6. Svirpliai – puiki sveika alternatyva traškučiams!

Ar kada norėjote sveikesnės, baltymų turinčios, sąžinės graužaties nesukeliančios alternatyvos traškučiams? Ką tik ją radote! Džiovinti svirpliai padengti įvairių skonių prieskoniais yra traškus, kupinas ryškių skonių prieskonių, pilnas baltymų ir daugybės vertingų vitaminų užkandis.  Ar jau knieti išbandyti? Įspėjame, tai gali tapti jūsų mėgstamiausiu užkandžiu.

7. Kvaila vertinti maistą pagal jo išvaizdą.

Būkime atviri, yra daugybė maisto produktų, kurie atrodo ar kvepia keistai, bet jūs vis tiek valgote! Pavyzdžiui:

  • Ikrai – žuvies kiaušinėliai. Keistai skamba, atrodo ir kvepia.
  • Daugelis jūros gėrybių – austrės, krevetės, aštuonkojai…
  • Trumai – visiškai juodas, aštrus, keistai kvepiantis grybas.

Daugelis žmonių mėgaujasi visais aukščiau paminėtais maisto produktais, nors kai kuriems jie atrodo gana keistai. Prieš atsisakydami išbandyti produktus su vabzdžiais, bent pabandykite. Galbūt tai taps jūsų mėgstamu produktu.

8. Vabzdžiai gali padėti sumažinti bado mastą pasaulyje.

1812 m. mūsų buvo 1 mlrd.  → 1912 m. mūsų buvo 1,5 mlrd. → 2012 m. populiacija padidėjo iki 7 mlrd.

Blogiausia tai, kad apie 1 milijardas žmonių jau badauja kasdien. Manoma, kad augant gyvulininkystės produktų paklausai iki 2050 m paklausa padvigubės (nuo 229 mln. tonų iki 465 mln. tonų). Jei norime kovoti su badu pasaulyje, turime permąstyti, ką valgome ir kaip gaminame maistą.

Gera žinia ta, kad yra būdas išspręsti šią problemą! Svirpliai, ir apskritai vabzdžiai, yra visavertis maisto produktas, galintis išmaitinti planetą.

9. Svirpliai – puikus prebiotikas.

Vabzdžių egzoskelete esantis chitinas turi labai vertingų prebiotinių savybių. Chitino daugiausia yra vabzdžiuose, sraigėse, krevetėse ir net grybų ląstelių sienelėse. Tai natūraliai randamas pluoštas, panašus į celiuliozę, turintis didelę naudą sveikatai.

Svirpliuose esantis chitinas gali sustiprinti jūsų žarnyne esančias sveikąsias bakterijas. Tyrimai rodo, kad vartojant svirplius iš tikrųjų galima turėti sveikesnę virškinimo sistemą. Prie to prisideda ir tai, jog chitinas – puikus maistinių skaidulų šaltinis, padedantis natūraliai valytis virškinimo sistemai ir ilgiau išsaugoti sotumo jausmą.

Chitinas taip pat turi ir drėkinančių, odą nuo išsausėjimo saugančių savybių. Svirpliuose esantis chitinas turi plėvelės formavimo savybių, todėl jis plačiai naudojamas odos ir plaukų priežiūros produktuose kaip drėkinantis ir odą nuo išsausėjimo saugantis ingredientas.

10. Nebūtina valgyti tiesiog vabzdžio.

Valgydami mėsą retai siejame kepsnius su galvijais, o dešreles su kiaulėmis, nes šie gaminiai atrodo visai kitaip nei jų žaliava, tad ir asociacijų tokių nesukelia.
Jei jums vis dar nedrąsu valgyti svirplius, nesijaudinkite – yra alternatyvių būdų juos vartoti. Pavyzdžiui, galite pradėti nuo džiovintų svirplių miltų, kurie atrodo kaip bet kokie kiti milteliai ar nuo duonelių su svirplių miltais, kurios idealiai pakeis riekę duonos. Tokiu būdu perlipsite psichologinį barjerą, jog tai vabzdžiai jūsų mityboje ir kas žino, gal netrukus išdrįsite paragauti ir kitų produktų.

svirpliu duoneles

11. Svirpliams auginti reikia mažiau žemės ir vandens.

Gyvuliams auginti naudojame apie 70% žemės ūkio paskirties žemės ir 30% visos žemės ploto. Be to, žemės ūkis sunaudoja apie 70% gėlo vandens visame pasaulyje. Palyginkime, kiek vandens reikia skirtingiems baltymų šaltiniams:

Svirpliams:
1 litras 1 kg svirplių užauginti.
Vištienai:
2 300 litrų 1 kg vištienos užauginti.
Kiaulienai:
3 500 litrų 1 kg kiaulienos užauginti.
Jautienai:
22 000 litrų 1 kg jautienos užauginti.

Svarbiausia tai, jog auginant svirplius sudaroma, ko gero, mažiausia įmanoma žala gamtai ir jos ištekliams. Svirpliams paprasčiausiai reikia daug mažiau žemės ir vandens nei gyvuliams. Pabandykite įsivaizduoti, kiek žemės ir vandens galėtume sutaupyti, jei paprasčiausiai pradėtume valgyti mažiau mėsos ir daugiau vabzdžių!

12. Vabzdžiai gali padėti kovoti su klimato kaita.

Gyvulininkystės sektorius vaidina svarbų vaidmenį klimato kaitos procese. Mėsos ir pieno gamybos įmonės yra atsakingos už 14.5% visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Ar žinojote, kad gyvulininkystė pagal šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją yra antra pagal dydį? Tai daugiau nei visas transportas kartu!
Daugumos vabzdžių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija yra daug mažesnė nei įprastų gyvulių.

Kitas svarbus dalykas yra tas, kad, pavyzdžiui, svirpliams reikia 3 kartus mažiau pašaro nei kiaulienai ar vištienai, ir iki 13 kartų mažiau nei karvėms!

Svirplių auginimas ir vartojimas yra daug efektyvesnis ir tvaresnis būdas patenkinti baltymų ir vitaminų poreikius! Turbūt jau supratote, kad yra daugybė svarių priežasčių pabandyti į mitybą įtraukti produktus su svirpliais. Tai daug tvaresnis, skanus ir vis labiau prieinamas maistas.